Leendert Van Accoleyen

Aalst, 1991

Instagram

“Een luis in de pels van de academie”, typeerde Johan Pas, docent aan de academie van Antwerpen, Leendert Van Accoleyen. Om vervolgens te verzuchten dat het docententeam hem met een mengeling van fierheid en opluchting afleverde aan het werkveld. Niet veel later was werk van hem te zien tijdens het kunstenfestival in Aardenburg en bij het MuHKA in Antwerpen.

Leendert maakt beelden en installaties waarmee hij het letterlijk en figuurlijk op een hoger plan zoekt, naar de hemel reikt. Of het nu constructies van touw, latten en andere bouwmaterialen zijn, of een tent die op vijftien meter hoge palen rust, zoals in Aardenburg, zijn werk levert altijd een spannend schouwspel op.

Voor de Biënnale in Oosterhout herneemt Leendert zijn werk Transport naar Mars uit 2019. Een troostrijk beeld waarin de jonge kunstenaar een liefdevolle poging doet een omgevallen boom weer op te richten en tot leven te wekken.

Daarnaast maakt hij een nieuwe installatie waarin een grote vrachtwagen zal figureren. Het wordt een beeld waarmee hij ageert tegen het consumentisme en tegelijkertijd verwijst naar de wijze waarop vluchtelingen naar West-Europa proberen te komen.

Transport naar Mars, 2019.