Maarten Baas

Arnsberg, 1978

Website

Maarten Baas wordt vaak omschreven als een zogenaamde auteur-designer, wiens werk zich ergens tussen kunst en design beweegt. Zijn afstudeerproject Smoke (2002) voor de Design Academy Eindhoven werd opgenomen in de internationaal bekende Moooi collectie. In 2009 werd Maarten Baas uitgeroepen tot Designer of the Year. In 2016 won hij met Real Time de Art Prize van het Grand Rapid Art Museum (GRAM) in Michigan.

Zijn werk staat bekend als rebels, humoristisch, intellectueel, theatraal en artistiek. Zijn werkterrein is breed en divers: limited editions, productie, installaties, publieke ruimte, architectuur, interieur, decors en performances. De meeste mensen kennen hem van zijn gekleide meubels en de klok op Schiphol Airport.

Gefascineerd door de uitnodigende sfeer van maakbaarheid die zijn werk ademt, nodigde de Biënnale hem uit om een beeldende oplossing te bedenken voor een wat verwaarloosd trapveldje bij de Paulusabdij. Growing Goals is een beeld waarin zowel vanzelfsprekendheid en vervreemding een rol spelen. In alle eenvoud is het een poëtisch beeld voor hoop en ambitie die naar de hemel mogen reiken.

Situatieschets Growing Goals, 2021