Peter Buggenhout

Dendermonde,

Agentschap

Peter Buggenhout woont en werkt in Gent. In zijn ongepolijste sculpturen verwerkt hij materialen als puin, industrieel afval, paardenhaar, ingewanden en huisstof, waarmee hij enorme installaties bouwt maar ook kleinere werken die op sokkels of in vitrines worden tentoongesteld. 

Hij exposeerde in internationaal gerenommeerde instellingen, zoals MoMA/PS1 (New York), Maison Rouge (Parijs), Palais de Tokyo (Parijs), Frankfurter Kunstverein, Museum Dhondt-Dhaenens (Deurle) en De Pont museum (Tilburg). 

Met zijn werk wil Buggenhout loskomen van iedere vorm van representatie. Wat op het eerste gezicht een lukrake opstapeling van materialen lijkt, is een nauwkeurig georkestreerde chaos. Dit geeft zijn beelden een anoniem en onbestemd karakter, alsof hij zijn sculpturen binnenstebuiten heeft gekeerd. De indruk die ze wekken is rauw en ontmanteld, weerzinwekkend en aantrekkelijk in één. Ze confronteren de beschouwer met een broze en ongemakkelijke schoonheid die ook eigen is aan onze complexe en ongrijpbare 21e eeuw.