Robin Ramos & Kymani Ceder

Rijswijk, 1998 en Amsterdam, 1999

Instagram Robin Ramos

Instagram Kymani Ceder

De jonge kunststudenten Kymani Ceder en Robin Ramos maakten in 2019 samen de film De Kroon. Wat voor hen begon als een project voor de HKU over ‘natural black hair’, groeide uit tot een poëtische ode aan Afro-Nederlanders die trots zijn op hun kroeshaar en op hun roots.

De film is een re-enactment van de geschiedenis gespeeld door Afro-Nederlanders van nu en mixt op paradoxale maar vooral ook bevrijdende wijze traditionele Afrikaanse beelden en clichés met opnames van eigentijdse Nederlanders met Afrikaanse roots.

In deze de-koloniale tijdmachine nemen ze je mee op reis langs de nalatenschap van een bijzondere haar-traditie en vervlechten zij het heden en verleden met elkaar. Aan deze korte film hebben zo’n 80 mensen meegewerkt, waaronder verscheidene Bekende Nederlanders als Veronica van Hoogdalem, Digitzz, Sylvana Simons, Clarice Gargard en Guillermo Babel.

Kymani Ceder is een filmmaker uit Amsterdam die dit jaar afstudeert aan de hogeschool voor de kunsten in Utrecht. Ze focust zich vooral op poëtische films waarin ze vertelt vanuit een Afrikaanse blik. Naast het maken van films, fotografeert ze en creëert ze content voor diverse bedrijven.

Robin Ramos is een non-binaire muzikant, kunstenaar en videograaf van Afro-Braziliaans-Nederlandse origine.