Sef Peeters

Venlo, 1947 – Breda, 2019

Website

Het oeuvre van Sef Peeters oogt speels en toegankelijk, maar achter die eerste indruk gaan existentiële en filosofische vragen schuil over het leven, kunst en het kunstenaarschap: wat maakt iemand tot kunstenaar? Ben je ook kunstenaar als je slaapt? Wat betekent het om mens te zijn? 

Sef studeerde aan diverse kunstacademies en vestigde zich daarna in Breda. Al in 1976 werd het belang van zijn werk opgepikt door de initiatiefnemers van het legendarisch geworden kunstinitiatief De Appel in Amsterdam. Niet veel later nodigde Bureau Buitenland hem uit voor de rondreizende groepstentoonstelling Personal Worlds, met werk van o.a. Bas Jan Ader, Pieter Laurens Mol en Moniek Toebosch. Daarna volgden vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland. 

Centraal in het werk van Sef Peeters staat de vraag wanneer iets een beeld wordt, wanneer iets kunst is en hoe de betekenissen van beeld en taal van elkaar verschillen. Kun je dichterbij de betekenis van een woord komen door het in een beeld uit te drukken?

In deze tentoonstelling is zijn werk UP uit 2000 te zien. Een drammerig knipperend neonlicht, dat ons in al zijn eenvoud uitdaagt om te reflecteren op waar dit UP ons toe oproept: Maatschappelijk succes? Perfectie? Het Hogere? 

Up, 2000.