OVER 1e BIËNNALE

INITIATIEF

Stichting Kunst in de Heilige Driehoek wil de in dit gebied bestaande tradities van kunst en kunstambachten revitaliseren door kunstmanifestaties, artists in residencies en randprogramma’s zoals educatieve projecten te organiseren. In 2017 vond de 1e Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek plaats, een manifestatie waarbij hedendaagse kunst wordt verbonden met het spiritueel en artistiek erfgoed van De Heilige Driehoek.

Doel is om De Heilige Driehoek te ontwikkelen tot een internationaal centrum van hedendaagse, religieus geïnspireerde kunst, waar in samenwerking met de drie kloosters, kunstacademies, conservatoria, scholen en musea alle ruimte is voor experiment, vernieuwing en educatie. Iedere twee jaar wordt door de Stichting Kunst in de Heilige Driehoek een curator – die op internationaal niveau zijn of haar sporen heeft verdiend – uitgenodigd om zijn of haar visie op het unieke karakter van De Heilige Driehoek tot uitdrukking te brengen door het samenstellen van een expositie van moderne en hedendaagse kunst.

CURATOR

1e Biënnale

Als curator voor de 1e Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek was Guus van den Hout (Oosterhout, 1960) aangezocht. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Vanaf 1985 was hij werkzaam in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder te Amsterdam, vanaf 1990 als directeur/conservator.

In 1998 werkte Van den Hout als Visiting Director in het prestigieuze Metropolitan Museum of Art in New York. In 2001 werd hij benoemd tot algemeen directeur van Museum Catharijneconvent in Utrecht, een van de belangrijkste musea voor christelijke kunst en cultuur in de wereld. In 2002 benoemde Paus Johannes Paulus II Guus van den Hout tot adviseur voor het religieus erfgoed binnen de rooms-katholieke kerk. Sinds 2010 is Van den Hout actief als onafhankelijk curator, adviseur en kunsthandelaar. In 2013-2014 was hij betrokken bij de internationale tentoonstelling over Heilige Plaatsen in Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen.

fotografie: Heide Wallheimer

Download het magazine 1e Biënnale

SAMENWERKINGSPARTNERS VAN 1e BIËNNALE

VVV Oosterhout, Theek 5, Gorisse Bouw en meer, Total Print, Adviesburo Robbe, Filmcafé Oosterhout, Dedi Promotie en Kleding, Markt 34 Architectuur en Stichting Hoormij.
 

SUBSIDIËNTEN EN SPONSOREN VAN 1e BIËNNALE

Mediapartner KRO-NCRV, Mondriaan Fonds, bkkc, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Vermeulen Brauckman Stichting, Gemeente Oosterhout,
Stichting Maria Elisa, Stichting De Heilige Driehoek, Rabobank Amerstreek, Fraai Projecten, Party-Service Vermeulen, h19 – Centrum voor de kunsten Oosterhout, Van der Leeuw Stichting.