Curatoren

Elke biënnale wordt samengesteld door een ander curatorenduo, dat internationaal zijn sporen heeft verdiend. De curatoren voor de tweede editie zijn: Hendrik Driessen (voormalig directeur van museum De Pont) en Rebecca Nelemans (zelfstandig curator). 

Aan hen de taak hun visie te geven op het unieke karakter van de Heilige Driehoek door het samenstellen van een expositie van hedendaagse kunst met het thema Hoop. De tweede editivan de Biënnale vindt plaats van 10 juli t/m 15 augustus 2021 en duurt vijf weken en zes weekenden.

Sterk duo

Hendrik en Rebecca hebben een selectie gemaakt van ongeveer twintig kunstenaars. Ruim de helft van hen maakt speciaal voor deze editie nieuw werk, dat op verrassende en inspirerende locaties wordt getoond, zowel binnen als buiten de kloosters. Naast een aantal bekende namen uit binnen- en buitenland is er ruimte voor jong talent. De manifestatie vindt plaats in delen van de kloostergebouwen, kloostertuinen en in de kloosterkerken van de drie kloosters van de Heilige Driehoek en in meerdere monumentale gebouwen in het gebied.

Verstild en weids

‘Deze omgeving, die uitnodigt tot verdieping, verbinding en reflectie, is vóór alles ons vertrekpunt. Het thema Hoop is verbonden met droom en verbeelding, wanhoop en vrees, en kan worden beschouwd als de motor van ons handelen. We streven ernaar de geëxposeerde kunst en de aard en de sfeer van de locatie een symbiotische relatie aan te laten gaan,’ aldus de curatoren.

Hendrik Driessen
(Heemstede, 1952)

 

DIRECTEUR DE PONT MUSEUM (1989-2019)

Hendrik Driessen begon zijn museale loopbaan in 1977 in Arnhem, als conservator publieksbegeleiding bij Pierre Janssen in het Gemeentemuseum. Een jaar later vertrok hij naar het Stedelijk Museum in Amsterdam om leiding te geven aan de toen net opgezette afdeling communicatie. Een van de projecten waaraan hij in het Stedelijk meewerkte was de afscheidstentoonstelling van directeur Edy de Wilde, La Grande Parade, nog altijd een van de best bezochte tentoonstellingen in de Nederlandse museumgeschiedenis. Vanaf 1986 was hij hoofdconservator en waarnemend directeur in het Van Abbemuseum, Eindhoven. In 1989 werd hij gevraagd om een compleet nieuwe museale instelling op te zetten, het huidige museum De Pont in Tilburg.

Hendrik heeft verschillende nevenfuncties, waaronder bestuurlijke bij het fotomuseum Huis Marseille in Amsterdam, het Frans Hals Museum in Haarlem en Manifesta in Amsterdam.

Rebecca Nelemans
(Zundert, 1967)

Kunsthistoricus, auteur, tentoonstellingsmaker en gespreksleider

Rebecca Nelemans schrijft over hedendaagse kunst en vormgeving en verzorgt cursussen en lezingen met de nadruk op moderne kunst. Zij leidde o.a. de kunstgesprekken in Museum de Pont in Tilburg (2011 t/m 2015). Als curator organiseerde ze tentoonstellingen en festivals op particulier initiatief of in opdracht van o.a. Museum de Beyerd en SMB in Breda, het Noordbrabants Museum in Den Bosch, Park013 en het Van GoghHuis in Zundert.

Sinds september 2017 is zij daarnaast werkzaam als regiomakelaar voor het Mondriaan Fonds.