Het gebied ‘De Heilige Driehoek’ dankt zijn naam aan drie monumentale kloosters, die omgeven worden door grote kloostertuinen en landerijen. Het gebied ligt in een kleinschalig, agrarisch landschap in Oosterhout, Noord-Brabant. Bijzonder is dat deze kloosters alle drie nog in functie zijn: de Onze Lieve Vrouwe Abdij, de Sint-Paulusabdij en Sint-Catharinadal.
Bijzondere locatie
De Heilige Driehoek is een bijzondere plek in Oosterhout. Het unieke Brabantse cultuurlandschap is ruim honderd hectare groot en sinds 2006 aangewezen als Rijksbeschermd Stadsgezicht. Zo blijft het speciale karakter van één van de cultuurhistorische toplocaties in Noord-Brabant behouden. De plek ademt een sfeer van stilte, spiritualiteit en schoonheid. Het is een oase van rust, waarin fraaie architectuur harmonisch samengaat met het landschap. Muren bakenen het gebied af en zorgen voor de noodzakelijke stilte waarbinnen de kloosters kunnen functioneren.
Traditie
De kloosterbewoners leven hier al eeuwenlang volgens bepaalde tradities, in verbondenheid met God, de medemens en de wereld. De kloostergebouwen vormen met hun ommuurde grote tuinen een karakteristiek element in het landschap.
Een religieuze levenswijze is niet vanzelfsprekend in deze tijd. De kernwaarden en levensvragen die uit die traditie voortkomen zijn echter nog steeds actueel en komen in ieders leven voor. In de ateliers van de kloosters werden van oudsher verschillende ambachten en kunstvormen gebruikt om zo het kloosterideaal mede vorm te geven. Door de organisatie van een kunstmanifestatie op deze plek bouwt de Biënnale voort op deze traditie.
Drie kloosters
De kloosters van de Heilige Driehoek zijn:
• Sint-Catharinadal, bewoond door de zusters norbertinessen
• Onze Lieve Vrouwe Abdij, bewoond door de benedictinessen
• de Sint-Paulusabdij, bewoond door de gemeenschap Chemin Neuf