Jeppe Hein

Kopenhagen, 1974

Website

Instagram

Jeppe Hein is een Deense kunstenaar die in Berlijn woont en werkt. Hij studeerde aan de kunstacademies van Kopenhagen en Frankfurt am Main en werkte nadien enige tijd als assistent van de kunstenaar Olafur Eliasson, o.a. bekend van The Weather Project in Tate Modern (‘de zon’). 

Jeppe Hein maakt grootschalige, vaak speelse werken die de kijker nadrukkelijk tot interactie nodigen. “Ik ben geïnteresseerd in de dialoog tussen de kijker en het kunstwerk, de omringende ruimte en andere kijkers. Bij elk nieuw project vraag ik mezelf af: hoe kan ik mensen raken en hen aanmoedigen tot een uitwisseling van ervaringen met andere mensen?” Met de formele eenvoud van zijn werk gaat hij in dialoog met de traditie van de Minimal en Conceptual Art uit de jaren 70, maar hij voegt daar een gevoel voor humor aan toe dat alles weer relativeert. 

Jeppe maakt voor deze Biënnale een nieuw werk: Three Wishes for You (Love, Hope, Faith) dat bestaat uit een drietal in gekleurd kunststof uitgevoerde ballonnen (een lichtrode, een groene en een oranje) die onbereikbaar boven het hoofd van de bezoeker aan het plafond van een ruimte in Catharinadal hangen. Ze lijken ontsnapt te zijn aan de handjes van kinderen die hun bezit koesterden, wensballonnen die hun boodschappen niet konden bezorgen maar ons als kijker even in verwarring brengen of weg doen dromen in herinneringen aan vervlogen tijden. Hoe dan ook stemmen deze sculpturale vertalingen van iets heel alledaags ons vrolijk en optimistisch.

Three Wishes for You (Love, Hope, Faith), 2021.

Photo: Studio Jeppe Hein/Jan Strempel